Köpa en billig fotokalender? Så hittar du rätt!

  • 28 februari, 2011
För dig som letar efter en billig fotokalender kan det vara bra att reflektera en smula över definitionen på ”billig” innan du tar ett köpbeslut. Jag antar att du åtminstone vill att din fotokalender ska hålla en viss kvalitet oavsett vad den kostar – eller hur? I detta avseende är det kanske bättre att prata om prisvärd, istället för de mer gängse billighetsuttrycket.

Ett tips för en kalender som både är prisvärd och håller hög kvalitet är Photobox Fotokalender som vi gett bäst i test. Du kan köpa den till ett supererbjudande just nu (2 för 1).

Visserligen håller de flesta tryck ungefär samma grundstandard. Det handlar oftast om digitalt tryck idag, analoga fotokalendrar ser man allt mer sällan. Och hos de stora och kostnadseffektiva leverantörerna så kommer sannolikt din fotokalender att tryckas på en HP Indigo digital tryckpress, en Xeikon Xtusen eller en Xerox IGen.

Tryckpress och tryckning

Förmodligen säger det här dig absolut ingenting. Det är bara namn på tryckpressar, eller hur? Men varje sådan här maskin kommer vara inställd på att leverera din fotokalender med olika typer av kvalitet. Skulle företaget exempelvis vilja sälja sin fotokalender väldigt billigt, och ändå göra en bra vinst, skulle de kunna ställa in färgprofilen på sina digitala tryckpressar med ett slags minimal färgåtgång.

Och, som du säkert kan räkna ut, med ett resultat som håller mycket lägre kvalitet (läs: färgåtergivning) än en tryckpress där färgprofilen är mer generöst tilltagen.

Sedan finns det förstås flera andra faktorer som spelar in på tryckkvalitet och om kombinationen fotokalender billig, verkligen kommer anses som ”billig” eller bara som rena skräpet. Det finns också en subjektiv komponent i vad vi tycker är ”snygg” färgåtergivning och korrekt profilering; vissa föredrar en matt, nedtonad känsla i foton, medans andra vill ha cirkusfärger och bjärta lyktor.

Här följer ytterligare par tips till att ha i åtanke:

  • Fraktkostnaden? Det finns ett uttyck inom affärsvärlden som lyder ”Det man förlorar på karusellerna tar man igen på gungorna”. Ett uttryck som i allra högsta grad gäller fotokalender billig kontra fraktkostnaden. Alltså. Se upp så att dina ”billiga” fotokalendrar blir en dyr affär stunden efter att fraktkostnaden är påslagen.
  • Storleken? Kolla så att du jämför samma slags fotokalender när du letar efter den billigaste lösningen. Det är ju skillnad på en fotokalender lika liten som ett kreditkort och en kalender i A3 -storlek, eller hur?
  • Volymrabatt? Undersök om din fotokalender blir billigare per styck ju flera kalendrar du köper. Det är nämligen ett vanligt upplägg hos flera e-butiker.