Canvastavla – Foto på Canvas

EN FÖRSTORING av ditt eget foto på Canvastavla kan fungera utmärkt både som present eller som en finfin väggdekoration att förhöja din egen inredning med.

En canvastavla ger helt enkelt rummet det där lilla extra, samtidigt som det blir en väldigt personlig del av inredningen (i alla fall om du använder dina egna, personliga foton).

Här tänker jag tipsa om ett par saker att ha i åtanke när du beställer foto på canvas och samtidigt reda ut begreppen en smula.

VAD ÄR FOTO PÅ CANVAS?

FOTO PÅ CANVAS är vad det låter som: en förstoring av ditt eget foto (eller bild) på canvas istället för på vanligt fotopapper. Man skulle kunna säga att det handlar om att digitalisera sitt foto på en riktig tavla.

Ett foto på canvas ”framkallas” inte som en klassisk fotoförstoring, utan trycks direkt på canvasduken via en specialprinter (storformatsprinter) avsedd att hantera dylika material.

VAD ÄR CANVAS FÖR MATERIAL? 

CANVAS ÄR SAMMA slags material som används i segel. Med andra ord talar vi om ett väldigt slitstarkt tygmaterial, som traditionellt använts för tillverkning av produkter med stora krav på just slittållighet (exempelvis tält, skor, markiser och segel.)

För canvastavlor och foto på canvas är materialet allt som oftast bomull, men det förekommer även billigare ”canvaskopior” i form av fotografiskt papper som behandlats mellan räfflade valsar så att ytan får en bomullsliknande struktur.

HUR BESTÄLLER JAG? 

FÖRUTOM ATT DU bör vara medveten om att det finns flera olika slags kvaliteter på canvastavlor (och canvasmaterial), bör du alltid vara noga med bilden du väljer att trycka på din canvastavla. Storlekarna på canvastavlor varierar. Det finns allt allt från små 20*30 cm tavlor till riktigt maffiga, meterlånga triptyker att täcka hela vägen med.

PRINCIPEN ÄR följande: ju större canvastavla du beställer, desto högre krav ställs på bildens kvalitet. Har du tagit din bild med en hyggligt modern digitalkamera brukar det aldrig vara några problem. Men se till så att du använder bilden i sitt oförstörda format och inte laddar upp en webbanpassad, komprimerad variant.